Wednesday, April 14, 2010

Untuk mereka2 yang ada kencing manis..sedikit info untuk anda

Salam


Sekarang ni dah constant pulak update blog seminggu sekali. adakah keadaan ini bakal berterusan? hehe.

Recently, ada status kt facebook. lebih kurang mcm ni: kita takkan mampu untuk makan (sampai mati) kalau kita sendiri tak jaga pemakanan kita sehari - hari. 


So beat it people. betul ape? sekarang ni ramai yang menderita sakit buah pinggang (kencing manis). kat hospital kerajaan, hospital swasta dan pusat dialisis merata ada, sana sini. you don't have believe me on this. sebabnya kita semua nampak dan tahu kebenaran ni. 






Kenapa kencing manis?

Kegagalan buah pinggang untuk berfungsi disebabkan oleh kegagalan pankreas untuk menghasilkan insulin. Ayat senang-nak-paham aku, insulin dihasilkan oleh pankreas untuk control gula dalam darah (glucose) yang terhasilkan daripada makanan yg kita amik. bila umur meningkat, lemak pada pankreas akan naik sama. lemak di pankreas ni tak boleh dijentik, dipicit dan sebagainya. (so, jangan susahkan diri untuk cari bukti where is the lemak at the pankreas..haha) theorinya, peningkatan lemak pada pankreas berkadar songsang penghasilan insulin. maaf ayat sains pulak. senang cerita, makin kurang insulin terhasil, risiko nak dapat kencing manis pun insyaAllah akan tinggi. InsyaAllah.






Visceral Fat


Apakah itu visceral fat? Visceral fat tak boleh dipicit2, ditunjuk2 kat orang. Visceral fat atau lemak pada organ2 dalam tubuh manusia adalah penyebab penyakit2 such as kencing manis(as mentioned), heart attack, dan sebagainya. makin tinggi viseral fat, makin tinggi risiko nak dapat penyakit2 bahaya. visceral fat boleh dikurangkan dengan cara amik makanan seimbang, exercise and live a heathy lifestyle. Scale for visceral fat adalah seperti berikut:


              1 - very good
              2 to 7 - low risk
              8 to 12 - alerting
              13 to 59 - high risk : diabetis mellitus(type 2), heart attack, penyakit hati, minor stroke dan 
                               sebagainya






Macam mana nak ubati kencing manis?

Bad news for those yang dah didiagnose ada kencing manis. It can't be fully cured. But at least you can do, you can control the disease. masa dah kena penyakit, bila doktor dah kata, you can't eat this, you can't eat that..bla, bla, bla... at that point baru nak sedar ke? bila mulut dah tak mampu nak terima makanan sedap2 lagi, time tu ke baru nak cari cure? fikir-fikirkan


Here a few tips you can use: 
1. Jaga pemakanan. kalau sebelum sakit, bedal segala yang manis2 or yang pedas2 or yang sedap2, tapi sekarang kena lah kurangkan yang mana boleh dikurangkan. ambillah yang rebus2, yang pahit2 (ulam), dan yang patut2 sahaja.

2. Exercise. every obese and overweight people ada high risk of getting diabetes. again, don't have to believe me. it's a fact. reduce some unnecessary fats. burn them with exercises. tapi, jangan la after exercise pi bedal nasi lemak 4 bungkus, teh tarik 3 cawan. then, you blame the exercise didn't work. blame yourself!

3. Cara ketiga ni paling simple. Ubah breakfast anda by consuming balance nutrition = HERBALIFE. follow the rules yg coaches bagi. insyaAllah boleh control penyakit anda. balance nutrition = makanan untuk cell. cell perlukan complete nutrition untuk regenerate new cells. cells yang affected disebabkan diabetes insyaAllah akan di'repair'kan. Herbalife, i can describe as = simple, fun and magical. magical results are waiting for those who in need. control/buang penyakit dengan makanan paling sedap. dengan Herbalife, anda mampu mengubahnya. :)



Pilih yang mana satu anda nak.

Saya? Of course aku memang akan pilih Herbalife shakes. 
Healthy, sedap, meresap dalam cells dalam masa 13saat bila amik as breakfast. 

Perisa yang available: Dutch Chocolate, French Vanilla, Strawberry, Tropical Fruit, 



Murah ke mahal Herbalife ni?

Kalau anda mampu untuk belanja beli handfon blackberry atau sewaktu dengannya, atau boleh keluar melancong ke luar negara atau dalam negara tiap2 2 ke 3 bulan sekali atau anda memang rasa anda mampu untuk berbelanja sakan dekat shopping mall...
ANDA SEBENARNYA MAMPU UNTUK MEMILIKI HERBALIFE.


Tiada tolok bandingannya dengan nilai kesihatan anda dengan Herbalife ni. fikir-fikirkan. 
kalau berminat, kita boleh jumpa, I will scan you and will provide you advices then baru cakap pasal prices. Diskaunnn? ada, jangan risau.. 25%, 35%, 42% sehingga 50%. 
Kalau berminat la, no problem! :)


Nak sihat tu murah je. nak sakit tu mahal! Fikir fikirkan....
Sebarkan info ni kepada sape2 yang memerlukan. :)


p.s: next time aku masukkan testimoni2 pengguna herbalife. ada pics customer aku sekali..

Till then, stay healthy!








No comments: